Kalligrafisk Lyrik – Bent Rohde

Kalligrafisk Lyrik – Bent Rohde

17/3-2018

06/5-2018

Faaborg Museum og Kunstforeningen for Faaborg og omegn slår dørene om for en lille, men delikat udstilling, Kalligrafisk Lyrik, der præsenterer både nye og ældre værker af grafiker Bent Rohde. Han er et af de væsentligste navne, når det gælder dansk grafisk design og bogkunst.

Bent Rohde fylder 90 år i juli 2018, og det er en god anledning til at markere denne grafikers fornemme virke og resultater helt frem til i dag, hvor han stadig er aktiv som grafiker.

Udstillingen tager udgangspunkt i Bent Rohdes seneste værk, Kalligrafisk lyrik, men præsenterer også udvalgte eksempler på monogrammer og bøger – værker, der den dag i dag rager op, når det handler om design af bomærker og bogværker af en helt særlig kvalitet.
I vores digitale verden er kalligrafi et modstykke til mange computerbaserede muligheder, og den byder sig til med pen, pensel, papir samt bogstaver, som er lettilgængelige redskaber. Bent Rohdes omfattende produktion er enestående i Danmark inden for dette felt og markerer denne håndværksmæssige dygtighed på feltet.

Værket Kalligrafisk lyrik, der lægger navn til hele udstillingen, består af 15 stk. grafiske blade, hvor Bent Rohde har kalligraferet digte af tre af de helt store danske digtere, Nis Petersen, Tom Kristensen og Tove Ditlevsen. Med valget af tre digtere, som Bent Rohde bekender et særligt læserforhold til, har han forsøgt gennem forskellige skriftudtryk at anskueliggøre, hvad han opfatter som indholdet eller tonen i det enkelte digt.

 

Kalligrafisk lyrik udgives også som et A3 særtryk i en mappe, der sælges i forbindelse med udstillingen.

Undervisning i skrift og typografi blev Bent Rohdes hovedvirke – også som underviser på Kunstakademiets Arkitektskole, Danmarks Designskole og Danmarks Lærerhøjskole.
Bent Rohde har, udover lærebøger om skrift og typografi, brugt hele sit liv til at forklare om håndskriftens betydning for skriftforståelsen som igen danner grundlaget for enhver typografi.
Han har været ansat som lærer på Den Grafiske Højskole, som uddanner grafiske designere. Her var han ansat i 40 år, halvdelen af tiden som studieleder.

I 1959 genskrev Bent Rohde den gamle italienske skrivebog fra 1522 “La Operina” af Ludovico Vicentino. Desuden har Bent Rohde stået for designet af velkendte bomærker, blandt andet Kronprins Frederiks monogram (i samarbejde med Dronningen), til auktionshuset Bruun Rasmussen, Haderslev Museum (nu: Museum Sønderjylland) og doktorbreve og diplomer, bl.a. til universiteterne i København og Roskilde samt til Udenrigsministeriet, Det Danske Haveselskab, Det Kongelige Videnskabernes Selskab m. fl.