Art and Presence

Art and Presence

15/9-2017

International konference i Odense og Faaborg  15. – 16. september 2017

Dagene 15. – 16. september 2017 står i nærværets tegn, når fremtrædende forskere fra USA og Europa deltager i en stor konference om kunst og nærvær arrangeret af Syddansk Universitet og Faaborg Museum.

Nærværsstudier er et forholdsvis nyt felt med anerkendte forskere, der arbejder med kunst, kultur, litteratur og arkitektur, og konferencen samler over to dage for første gang nogensinde forskerne på tværs af fagområderne. Blandt hovedtalere er det lykkedes at få den tysk-amerikanske litteraturforsker Hans Ulrich Gumbrecht fra Stanford University, den engelske antropolog Timothy Ingold fra University of Aberdeen og den finske arkitekt Juhani Pallasmaa fra Aalto University med som hovedtalere.
Art and Presence foregår den 15.-16. september 2017 på Syddansk Universitet med besøg på Faaborg Museum. Konferencen præsenterer seks keynotes-foredrag og 37 kortere oplæg fra udenlandske og danske forskere, og de vil blandt andet tale om nærvær i forhold til kunst, arkitektur, museer og natur.

Se programmet , hvor der også er mulighed for tilmelding: www.sdu.dk/artpresence

 

Konferencen er en del af det tre-årige forskningsprojekt Kunst og nærvær – Et historisk gesamtkunstværks møde med det moderne kunstpublikum på Faaborg Museum og Institut for kulturvidenskaber ved Syddansk Universitet. Projektet er støttet af VELUX FONDENS museumssatsning.

”Nærvær” er et bredt begreb, men i kunst- og museumssammenhæng har begrebet fået sine egne studier. Her beskrives ”nærvær” som en midlertidig, fortættet opmærksomhed mod nogen eller noget. Forskernes undersøger, hvordan kunstværker og kulturgenstande kan skabe små, midlertidige øjeblikke af æstetisk intensitet.

Theis V. Madsen, der er projektforsker på Faaborg Museum udtaler: ”Man kan gå rundt på et museum, se værkerne ét for ét, og så pludselig få øje på et særligt maleri i hjørnet af salen. Et portræt af en fremmed kan få dig til at glemme tid og sted, og et museums arkitektur og atmosfære kan give kuldegysninger. Nogle oplever et maleri eller en skulptur som en forelskelse, som man vender tilbage til, og nogle rejser langt for at besøge et særligt sted. Det er oplevelser som disse, som forskningsprojektet skal undersøge. På Faaborg Museum er arkitekturen og møblerne del af en sådan oplevelse, da museet som gesamtkunstværk forener flere kunstarter. Vi håber, at projektet såvel som konferencen kan bidrage til en bredere diskussion af, hvilken rolle, som museerne og kunsten spiller i dag. Museet kan som sted for nærvær noget helt særligt.”

 

Læs mere om forskningsprojektet: www.faaborgmuseum.dk/om-museet/kunst-og-naervaer