Aftryk af liv – John Olsen 80 år

Aftryk af liv – John Olsen 80 år

09/6-2018

21/10-2018

John Olsens kunst har altid været voldsom, sanselig og nærgående. Udstillingen  giver overblik over syv årtiers kunst fra en af Danmarks store naturskildrere.

Det er en udstilling om mødet med naturen og de store spørgsmål om eksistens, død, fødsel, erotik og sansning.

Aftryk af liv viser, hvordan den unge kunstner forsøgte at tegne døde fugle så minutiøst, at de får livet tilbage. Serier af grafiske tryk skildrer færøske klipper og danske lossepladser, som om de lever og vokser. Senere – i svedetegninger og de store aftryk af dyrs organer – sker en eksplosion af farver og former. Men John Olsen er også fascineret af ting, der er mærket af forfald: visne planter, døde dyr og vejrbidte brudstykker af verden. De bliver samlet på hylder og i skabe eller sømmet op på store plader.

Aftryk af liv er mere end en jubilæumsudstilling. Det er en fejring af et usædvanligt menneskes usædvanlige blik. I naturen er al ting nyt og alligevel det samme.    Sådan er det med John Olsens kunst. Teknikker, medier og materialer har ændret sig drastisk gennem årene, men kunstnerens blik har været det samme. I John Olsens kunst efterlader livet aftryk.

John Olsen bor på Fyn og hører til en af de kunstnere, der gennem tiden har haft en nær tilknytning til Faaborg Museum – ikke mindst på grund af hans naturnære kunst, hvor han ofte ses som en af de vigtigste arvtagere til Johannes Larsen, der netop er en af Faaborg Museums helt centrale kunstnere, og et af John Olsens helt store forbilleder.

Hør Poul Pilgaard Johnsens interview med John Olsen (18.8.2018) produceret af Radio24syv

I forbindelse med udstillingen er der produceret en film, som følger signaturværket Af dyr er du kommet, af dyr skal du blive og af dyr skal du igen opstå, 2018, privateje, på sin rejse fra John Olsens værksted til væggen i udstillingen på museet.

Varighed: 2, 50 min.

Udstillingen og den tilhørende udgivelse er støttet af Albani Fonden, Augustinus Fonden, Beckett-Fonden, Den Faberske Fond, Dronning Margrethes og prins Henriks Fond, Konsul George Jorck og Hustru Emma Jorck´s Fond, Møllerens Fond og Statens Kunstfond. Kulturministeriets Forskningsudvalg har støttet forskningen.