Forskning i nærvær
Et kunstværk kan overrumple en. Man kan gå rundt på et museum, se værkerne ét for ét, og så pludselig få øje på et særligt maleri i hjørnet af salen. Et portræt af en fremmed kan få dig til at glemme tid og sted, og et museums arkitektur og atmosfære kan give kuldegysninger. Nogle oplever et maleri eller en skulptur som en forelskelse, som man vender tilbage til, og nogle rejser langt for at besøge et særligt sted.
Det er oplevelser som disse, som et forskningssamarbejde mellem Faaborg Museum og Syddansk Universitet har undersøgt i perioden 2015-2018.
To forskere har i tre år arbejdet på projektet. Theis Vallø Madsen har undersøgt “nærværet” som teori og formidler sin forskning i artikler, mens Tina Anette Madsen skriver en ph.d.-afhandling om publikums oplevelse af nærvær og atmosfære på museet med Faaborg Museum som case. Projektet tager udgangspunkt i ‘nærværsæstetikken’, som den er beskrevet af den franske filosof Jean-Luc Nancy, litteraturprofessor Hans Ulrich Gumbrecht og historiker Eelco Runia – og det er en tilgang, som i de senere år har fået stor opmærksomhed fra forskere og praktiserende fagfolk inden for forskellige områder som arkitektur, litteratur, kunst og design.
Nærværets kunst
Paradoksalt nok rejser nogle langt efter nærvær, og netop Faaborg Museums arkitektur, historie og placering gør museet til et velegnet sted for nærværsforskning. Her opleves kunstværkerne i samspil med møbler tegnet til museet, og de sættes i scene af bygningens farverige mosaikgulve og de mange passager, små køjer og kroge. Det er et sted, hvor man bruger hovedet såvel som sanserne, og på museet får museumsgæsterne mulighed for at være tilstede i et ”her” og ”nu”.
Projektets forskere benytter museet som et laboratorium for nærværteori og lader sig inspirere af beslægtede teorier om atmosfære, affekt og materialitet. I løbet af projektperioden er der blevet udviklet formidling af museet og samlingen, og vi har deltaget i en bredere diskussion af museets rolle i samfundet.
Projektleder: Gry Hedin (ghe@faaborgmuseum.dk)
Forskere: Tina Anette Madsen (tam@faaborgmuseum.dk) og Theis Vallø Madsen (theis@faaborgmuseum.dk)