FARVESPIL– Fynbomalernes palet

FARVESPIL– Fynbomalernes palet

18/6-2023

10/12-2023

Faaborg Museum og Johannes Larsen Museet viser sideløbende hver en stor særudstilling med fokus på kunstnergruppen Fynbomalernes farver. Projektet har til formål at kortlægge, belyse og formidle Fynbomalernes paletter og farvebrug på tværs af de to primære samlinger for kunstnergruppen.

Arbejdet med farve er centralt for billedkunsten, og gennem tiden har der været fremsat talrige farveteorier og bud på forskellige farvelærere, som har påvirket kunstnere og kunsten og dermed vores farveopfattelse. Fynbomalerne grundlagde deres karrierer som malere i sidste halvdel af 1800-tallet og opfindelse af farve på tube i perioden gav mulighed for en helt anden udfoldelse i friluftsmaleriet, som blev en central del af kunstnergruppens virke. Det var medvirkende til nye tolkninger af lys og farve, som også var slået igennem i Frankrig i 1870erne og 1880erne med impressionisterne. I undervisningen på Kunsternes Frie Studieskoler tog man afstand fra Kunstakademiets konventioner og normer og lagde vægt på at dyrke et nyt farvesyn.

På denne baggrund vil museerne undersøge hvilke farvegrupperinger, der kan laves på tværs af de to samlinger. Det vil være en pointe i sig selv at udveksle hovedværker og gode eksempler på brug af særlige farver, for at disse kan blive inddraget i en kontekst, der vil give et nyt blik på værkerne. Malerne Kristian Zahrtmann og Theodor Philipsen var på forskellig vis vigtige inspirationskilder for kunstnergruppen, og et udvalg af deres værker vil bidrage til forståelsen for Fynbomalerne arbejde med farver og lys. Derudover vil der blive vist værker af Alhed og Johannes Larsen, Anna og Fritz Syberg, Christine Swane, Peter Hansen og Jens Birkholm samt Sigurd Swane og Harald Giersing m.fl.

Udstillingerne vil være nært beslægtede men alligevel forskellige, og samarbejdet med de to parallelle udstillinger giver mulighed for en mere dybdegående undersøgelse af emnet og udforskning af en række forskellige vinkler på Fynbomalernes farvebrug.

Et rigt illustreret katalog vil ledsage udstillingen. Rundvisninger, foredrag og workshops vil give mulighed for at man kan fordybe sig i farvelæren og undersøge farvens udtrykskraft i forskellige sammenhænge. Der er således lagt op til en levende og kreativ tilgang, der samtidig har til hensigt at inspirere og aktivere gæster i forskellige aldre og målgrupper til at få mere udbytte af mødet med de fynske kunstneres historie, værker og motivverden.

Faaborg Museum, 18. juni – 10. december 2023.

Johannes Larsen Museet, 17. juni – 24. september 2023.

Tak til:

Albani Foundation
Augustinus Foundation
Beckett-Foundation
The Fabersk Fondation
Engineer N.M. Knudsens Foundation
Knud Højgaards Foundation
Consul Georg Jorck and wife Emma Jorck’s Foundation
Toyota-Foundation
Aage og Johanne Louis-Hansens Foundation

Udstillingsdesign: Anne Schnettler
Grafisk tilrettelæggelse: Jakob Helmer