Forskningen har museets ansvarsområde som genstandsfelt. Museet forsker primært i problemstillinger knyttet til kredsen af fynske malere samt billedhuggeren Kai Nielsen og til museet som gesamtkunstværk. Med dette udgangspunkt kan der trækkes linjer til den samtidige kultur. Det gælder bl.a. en placering af samlingen og museet i forhold til den samtidige litteratur, i forhold til samtidige kunstnerkolonier og i forhold til udviklingen af det omgivende samfund, både regionalt, nationalt og internationalt.
Gennem forskningen i dette genstandsfelt er det målet at:
- levere bidrag til forskningspublikationer (egne såvel som andres) samt at præsentere museets forskning i nationale og internationale sammenhænge ved seminarer og konferencer.
- levere interessant og aktuel forskningsbaseret formidling af samlingen og museet for en bredere offentlighed gennem særophængninger af samlingen, særudstillinger samt foredrag.
- danne et kvalificeret grundlag for museets indsamling af værker.
Finansiering og netværk
Kun en mindre del af forskningen finansieres over museets budgetramme gennem bevillinger fra stat og kommune, og det vil være en stadig udfordring at søge fonde og råd om midler til forskning. Museets faglige stab udfører forskningen, men indgår i forskningsnetværk og samarbejder med eksterne forskere samt med universiteter og andre museer.
Forskningsbegreb
Museet arbejder med det almene forskningsbegreb om originalitet, transparens og gyldighed (jf. anbefalingerne i Kulturministeriets forskningsstrategi (2009)).