Harald Giersing – Modernismens fortællinger

Harald Giersing – Modernismens fortællinger

26/6-2022

25/9-2022

I særudstillingen Harald Giersing – modernismens fortællinger  inviteres publikum ind til et væld af farvestærke og dynamiske værker.

Med et ønske om radikalt at forny maleriet søgte Harald Giersing (1881-1927) mod et moderne udtryk og eksperimenterede med kraftfulde farveflader og hurtige grove og ekspressive penselstrøg. Særudstillingen giver et indblik i hans eksperimenterende tilgang til maleriet og viser et bredt udsnit af værker fra hele hans virke – fra de monumentale figurbilleder og moderne motiver fra scenekunstens og sportens verden til landskabsmalerier med fart og bevægelse, ansigtsløse portrætter, kirkegårde, opstillinger og selvportrætter.

Faaborg Museum, Randers Kunstmuseum og Sorø Kunstmuseum sætter med særudstillingen et fælles nyt og forskningsbaseret fokus på Harald Giersing. Med værker fra de tre museers egne samlinger samt en række hovedværker indlånt fra andre museer og private i ind- og udland, er udstillingen den største samlede præsentation af Giersings kunstneriske virke i 25 år.

Allerede i sin samtid indtog Harald Giersing en helt central plads i det 20. århundredes tidlige modernisme og inspirerede en hel generation af unge kunstnere, både som udøvende maler, men også som underviser på sin egen malerskole, som skribent og som aktiv drivkraft i stiftelsen af kunstnersammenslutningen Grønningen.

Vejen til kunstnerkredsen Fynbomalerne og dermed museets samling blev af den familiære slags med Giersings giftermål med Fritz og Anna Sybergs datter Besse. Giersing brugte gentagne gange sin hustru som model i sine malerier, og hun figurerer på flere af billederne i udstillingen med sit page-klippede hår. I  bryllupsgave fik Giersing og Besse et hus i Svanninge, Poppelhuset, som de brugte hver sommer i årene 1919 til 1925. Giersing oplevede det sydfynske landskab fra sin motorcykel og malede en række landskabsmalerier med netop de omkringliggende landeveje som motiv, blandt andet Landevejen til Svanninge fra 1919.

Udstillingen har været vist på Randers Kunstmuseum 5/3-6/6 2022, og kan nu opleves på Faaborg Museum 26/6 – 25/9 2022, hvorefter den afrunder året på Sorø Kunstmuseum fra 14/10 2022 – 5/2 2023.

Den rigt illustrerede forskningspublikation til udstillingen kan købes i museumsbutikken til 189 kr. fra åbningsdagen den 26. juni eller bestilles her på hjemmesiden under bøger.

sss

Tak til:

15. Juni Fonden

Aage og Johanne Louis-Hansens Fond

A.P. Møller og Hustru Christine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal

Arne V. Schleschs Fond

Augustinus Fonden

Beckett-Fonden

Gangstedfonden

Landsdommer V. Gieses Legat

Lektor Peer Rander Amundsens Legat

Lemvigh-Müller Fonden

Frimodt-Heineke Fonden

Toyota-Fonden

Ny Carlsbergfondet

William Demant Fonden
&
Faaborg Museums Venner