Kvindelige kunstnere

Kvindelige kunstnere

Faaborg Museum ejer en samling af værker af de tre kvindelige kunstnere Anna Syberg, Alhed Larsen og Christine Swane. De tre kvinder har det til fælles, at de alle blev gift med malere: Johannes Larsen, Sigurd Swane og Fritz Syberg. Christine var i øvrigt Johannes Larsens lillesøster, mens Anna var Peter Hansens søster.

Et andet fællestræk er deres uddannelse uden for de etablerede skoler som Kunstakademiet og Kunstnernes Frie Studieskole. Alhed Larsen og Christine Swane blev som unge piger undervist af Fritz Syberg, mens Anna Syberg blandt andet fik undervisning på Teknisk Skole i Faaborg hos sin far, Peter Syrak Hansen.

Anna Syberg

Anna Syberg er særlig kendt for sine akvareller af blomster, som blev vist samlet i en af Køjerne ved museets åbning i 1915. Hun registrerede naturens former nøje med en udsøgt fornemmelse for farver. Blandt hendes motiver er både kultiverede planter som i Provinsroser (1909) og Hyacinter (1894) og vilde planter som i Tidsel (1909).

Alhed Larsen

Alhed Larsen malede blomster, opstillinger og interiører. På Faaborg Museum er hun repræsenteret med blandt andet Blomster i et vindue med solskin (1903) og Jødekirsebær (ca. 1927). Mens hun i det første billede er optaget af samspillet mellem lyset og blomsterne, viser det sidste hendes interesse for en mere abstrakt naturgengivelse.

Christine Swane

Christine Swane er kendt for sine billeder af blomster og opstillinger, men dertil kommer en række landskabsmalerier. Som Alhed Larsen startede hun med en umiddelbar registrering af naturens farver og former for siden – med inspiration i fransk kunst – at eksperimentere med farver og dekorative elementer, som det ses i Akacietræet (1922).